BTJS henkilöbrändi36

Henkilöbrändäys työnhaun tukena: miten ja miksi sitä pitäisi tehdä?

Henkilöbrändäys on ollut pinnalla muutaman viime vuoden ja se on juttu, josta puhutaan jatkuvasti. Siitä ollaan myös monta mieltä; aihe selvästi jakaa mielipiteitä! Mutta mistä henkilöbrändi syntyy ja miten sitä voi rakentaa? Ja ennen kaikkea: mitä hyötyä siitä on työnhaussa?

Miten henkilöbrändi syntyy?

Kaikilla meillä on henkilöbrändi. Se on olemassa, on se sitten tiedostamaton tai tiedostaen luotu. Henkilöbrändi on mielikuva, joka muodostuu sen mukaan, miten henkilö käyttäytyy, puhuu ja esimerkiksi pukeutuu. Jos tätä mielikuvaa ryhdytään rakentamaan tietoisesti ja suunnitelmallisesti, on kyse henkilöbrändäyksestä.

Parhaimmillaan henkilöbrändäys on oman itsen esilletuomista sekä omien vahvuuksien ja parhaiden ominaisuuksien korostamista. Tällainen käyttäytyminen ei tunnetusti ole luonteenomaista meille suomalaisille, olemmehan melkoisen vaatimatonta kansaa. Henkilöbrändäyksestä on kuitenkin paljon hyötyä monissa erilaisissa tarkoituksissa, joista yksi on työnhaku.

Henkilöbrändäys työnhaun tukena

Henkilöbrändäys työnhaun tukena

Henkilöbrändäys tarjoaa paljon erilaisia hyötyjä työnhaussa. Sen avulla voit erottautua eduksesi muista avoimen työpaikan hakijoista. Parhaimmillaan vahva henkilöbrändi voi auttaa nappaamaan uusia mahdollisuuksia, joita saattaa aktiiviselle tarjoutua ihan itsestään.

Kun pidät huolta löydettävyydestäsi eri some-kanavissa ja olet aktiivinen, alat ajan kanssa huomata henkilöbrändäyksen vaikutuksia. Työpaikan saaminen voi helpottua ja uralla eteneminen saattaakin muuttua kovin kitkattomaksi.

Viisi neuvoa: Näin henkilöbrändäät

1. Valitse tavoite

Henkilöbrändäyksen tavoite voi olla esimerkiksi verkostoituminen, esillä oleminen, kaupan tekeminen tai sitten se työtarjouksen nappaaminen. Kun määrität alussa tavoitteesi, on sinun helpompi edetä polullasi. Tavoite voi myös muuttua urasi kehittyessä.

2. Määrittele yleisösi

Mieti, keneen haluat vaikuttaa ja kenen haluat välittävän ja kiinnostuvan sinusta. Yleisösi saattaa olla esimerkiksi tietyn toimialan asiantuntijat, tietty työnantajayritys tai vaikkapa rekrytointifirmojen työntekijät.

3. Tutustu valitsemaasi kohderyhmään

On hyvä ajatus tutustua tarkemmin valitsemaasi kohderyhmään. Onko kohderyhmällä jokin tietty ongelma tai tarve, johon sinä voisit vastata?

Esimerkiksi: olet ohjelmistokehittäjä ja huomaat uutisen, jonka mukaan Firma X palkkaa 100 uutta kehittäjää. Ryhdy seuraamaan yritystä aktiivisesti; tykkää, jaa ja kommentoi itseäsi kiinnostavia julkaisuja. Lisää profiileihisi tarpeellista tietoa ammatillisesta osaamisestasi ja tarkenna esimerkiksi tietyn ohjelmistokielen osaamistasi. Toimi niin, että profiileistasi käy ilmi, mitä teet ja mikä sinua kiinnostaa ja motivoi. Asiat, joita jaat Some-kanavissa muokkaavat olennaisesti luomaasi brändiä.

4. Ole aito: feikki jää kiinni

Keskity omien todellisten vahvuuksiesi korostamiseen. Niitä löytyy kyllä, älä siis feikkaa. Muista myös, että särmät ovat hyvästä: älä siis turhaan lähde kiillottamaan henkilöbrändiäsi liikaa. Anna oman aidon persoonallisuutesi näkyä!

5. Osallistu, jaa, opeta, kirjoita, anna, bloggaa, päivitä, opi

Ja tee tästä kaikesta näkyvää. Muuta Some-tilisi julkisiksi, älä turhaan piilottele jakamaasi sisältöä. Tutustu erilaisten kanavien tarkoituksiin ja tyyliin. Millainen sisältö sopii ammatilliseen kanavaan LinkedIniin? Mikä taas vuorovaikutuksellisessa Twitterissä seuraajia kiinnostaa?

Henkilöbrändäys työnhaun tukena

Oletko jo edistynyt henkilöbrändääjä? Nappaa tästä vielä muutama lisävinkki

Erotu omalla tarinallasi

Tarinallistaminen on jo edistynyttä henkilöbrändin luomista. Todettakoon, että tarinat ovat ihmisten mielestä kiinnostavinta sisältöä. Tarinoita on kerrottu satojen vuosien ajan ja ne jäävät usein hyvin muistiin. Voitkin siis kokeilla valottaa työhistoriaasi ja -kokemustasi tarinoiden avulla. Tarinallistamisen välineitä voivat olla vaikkapa blogin kirjoittaminen ja videoiden tekeminen.

Pidä henkilöbrändisi raikkaana ja uskottavana

Pysy aallon mukana: pysyttele tietoisena siitä, mistä puhutaan. Uudistu ja jaa sisältöä aktiivisesti. Ole aktiivinen kommentoimalla myös muiden sisältöjä äläkä anna Some-tiliesi nukahtaa. Tärkeintä on, että olet rohkeasti oma itsesi. Jos et kokeile uutta, et voi tietää, mikä toimii sinun kohdallasi!

Suodata tämä kaikki

Nappaa taskuun näistä vinkeistä sen verran, kuin sinusta tuntuu hyvältä. Muista silti, että usein pieni epämukavuusalueelle meneminen voi tuottaa hyviä tuloksia! Aloita olemalla vaikkapa ihan vähän entistä avoimempi kertoessasi osaamisestasi, työstäsi ja tekemisistäsi.

 

Onko sinulla ajatuksia henkilöbrändäyksestä? Jaa kanssamme mielipiteesi ja kokemuksesi!

 

Tutustu aikaisempiin työnhakuvinkkeihimme:

Miten taustoitan avoimen tehtävän?

Miten räätälöin työhakemuksen?

Kuinka koostan visuaalisesti tyylikkään hakemuksen?

 

Teksti: Roosa Kallström ja Siiri LaaksonenThere are no comments

Add yours