Itsetuntemus

Miksi itsetuntemus on tärkein taitosi työelämässä

Miksi itsetuntemus on tärkein taitosi työelämässä menestyäksesi? Siksi, että maailma on täynnä mahdollisuuksia. Cuban puhuu itsetuntemuksen merkityksestä. Minä olen käyttänyt termejä ”oman potentiaalin tunnistaminen ja hyödyntäminen” sekä ”oman osaamisen tunnistaminen”.

Jokainen meistä määrittelee työelämässä menestymisen omalla tavallaan. Sen ei tarvitse viitata maineeseen ja mammonaan välttämättä. Mahdollisuuksien näkeminen edellyttää, että ymmärrämme miten meidät on viritetty. 

Miten sinut on viritetty?

Itsetuntemus tarkoittaa sitä, että tunnen omat rajani ja vahvuuteni. Tiedän, missä olen ja missä voin olla tosi hyvä. Tiedän, missä olen kehityskelpoinen, mikäli motivaatiotekijät ovat kohdillaan. Ja ennen kaikkea: tiedän, missä heikkouteni ovat. Mitä en taida tai miten en osaa toimia, eikä se siitä muuksi muutu. On parempi keskittyä vahvuuksiini.

Kehitin aikanaan Heeboon oman osaamisensa profilointilomakkeen. Se pisti ammattilaisen niputtamaan osaamistaan ja kokemuksiaan teemoittain yhteen. Käyttäjät rakastivat tätä! He kertoivat minulle, miten tavallista työhakemusta tulee kirjoittaneeksi silmät kiinni tutun kaavan mukaan. Sitä ei paljoakaan pohdi, mitä se CV oikeasti kertoo.

Oman  osaamisensa tunnistaminen johti siihen, että käyttäjä tuli pohtineeksi taitojaan, saavutuksiaan ja kiinnostuksensa kohteita ihan eri tavalla, mitä työnhaussa tyypillisesti ajattelee. Lukuisat spontaanit palautteet kertoivat meille, että me emme oikeasti tiedä, miten meidät on viritetty. Tämä malli tuotti lukuisia oivalluksia käyttäjille. Moni oli jopa hoksannut hakevansa tavasta ihan vääränlaisia työpaikkoja itselleen.

Itsetuntemus auttaa meitä valitsemaan oikeat polut

Pitkään HR-alalla ja erittäin paljon rekrytointien kanssa tekemisissä olleena kokemukseni on se, että todellinen osaamisen puute on harvoin epäonnistuneen rekrytoinnin syy. On huomattavasti paljon yleisempää, että epäonnistuminen johtuu huonosta itsetuntemuksesta. Kuvittelen kykeneväni johonkin, mikä kuulostaa kiinnostavalta. Mutta en tule kenties ajatelleeksi minkälaiset seikat estävät minua onnistumasta.

Täysin identtinen työnkuva paperilla muuttuu erilaisiksi tehtäväkokonaisuuksiksi käytännön arjessa. Todelliseen toimenkuvaan vaikuttavat yrityksen koko, sijainti, oma esimies, johtamiskulttuuri, arvot, asiakkaat, yrityksen taloudellinen tila, yrityksen strategia, yrityksen resurssit.. ja ne omat todelliset kiinnostuksen kohteet. Meillä kun on taipumus valintatilanteessa valita omasta mielestämme kulloinkin mielekkäimmät tehtävät. Entä jos paperilla olleen työnkuvan todellinen tehtäväkohtainen painotus onkin omalle taajuudelle täysin väärä?

Minua kiinnostaa rekrytointitilanteessa eniten työhakemuksen viimeinen osio

Rekrytoidessani kiinnitän eniten huomiota työhakemuksen viimeisen sivun viimeiseen osioon, eli CV:n kohtaan ”harrastukset”. Tämä voi potentiaalisesti kertoa miten sinut on viritetty. Harmillisesti tämä mahdollisuus jätetään säännöllisesti hyödyntämättä.

Se, minkä parissa vietämme vapaa-aikamme vapaaehtoisesti, omasta halustamme antaa paljon viitteitä siitä, miten meidät on viritetty. Harrastukset-osioon kirjataan useimmiten ne harrastukset, jotka kuulostavat omaan korvaan ”mediaseksikkäiltä”. Huolimatta siitä, olemmeko esimerkiksi koskeneet siihen mainitsemaamme tennismailaan viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Ensi kerralla työhakemusta kirjoittaessasi, kokeile, miltä tuntuu tarkentaa tämä osio. Mieti, mihin vapaa-aikasi kuluu? Mikä vie leijonaosan siitä? Pohdi sen jälkeen miksi käytät tähän aikaasi eniten. Mikä siinä asiassa kiehtoo sinua? Listaa vielä, mitä olet saanut aikaan, mikä on ajankäyttösi arvo sinulle itsellesi tai jollekin toiselle. Näin alat olla jo itsetuntemuksesi kannoissa kiinni.

Ja tiedän, me keski-ikäiset laitamme kaiken ruuhkavuosien syyksi. Jos kaikki vapaa-aikasi menee lasten kuskaamiseen ja kodin laittamiseen, voit tunnistaa arjestasi kuitenkin elementtejä, joissa olet tosi hyvä ja joissa huono. Eikös tuossa kuskaamisrumbassa ja arjen pyörittämisessä kehity ainakin organisointi- ja ajanhallintakyvyt?

Leijonanosasta siirryn inspiroimaan sinua Leijonan Luola -tuomari Mark Cubanin ajatuksiin itsetuntemuksesta.

***

Susanna RantanenSusanna, eli @rantanensusanna, on yrittäjä ja HR:n modernisoija. Hän on itse tosi hyvä ideoimaan, ajattelemaan luovasti ja kehittämään uutta. Surkea hän on kaikessa tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativassa. Susanna käyttää mielellään kirjoittamis- ja esiintymistaitojaan tavoilla, joilla hän voi tuottaa yleisölleen lisäarvoa ja oivalluksia jakamalla omia kokemustaan ja osaamistaan.

www.emine.fi | www.rantanensusanna.com | www.boardman2020.fiThere are no comments

Add yours