BTJS- työhakemus

Miten työhakemus räätälöidään ja mitä työhakemuksen räätälöinti ylipäätään tarkoittaa?

Miten työhakemus räätälöidään? Mitä työhakemuksen räätälöinti ylipäätään tarkoittaa?

Työhakemuksen räätälöinnillä tarkoitetaan työhakemuksen kirjoittamista erityisesti jonkin tietyn tehtävän tai yrityksen tarpeita vastaamaan. Räätälöinti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että otsikkorivillä lukee vastaanottajan nimi ja loput hakemuksesta on kopioitu edellisenä päivänä lähetetystä hakemuksesta.

 

Miten työhakemus räätälöidään?

 

Työhakemuksen räätälöinnin perusperiaatteet:

  1. Räätälöinnin seurauksena työhakemuksen lukijalle tulee tunne, että olet kirjoittanut hänelle [tähän yritykseen ja tehtävään] henkilökohtaisesti, eli näit vaivaa, olet kiinnostunut ja motivoitunut.
  1. Räätälöity työhakemus auttaa rekrytoijaa löytämään hakemuksestasi seuraavaan vaiheeseen etenemisen kannalta olennaiset tiedot.
  1. Kun työhakemuksen räätälöinnistä puhutaan, puhutaan erityisesti saatekirjeestä.

Työhakemus on kaksiosainen: se sisältää CV:n ja saatekirjeen. Yleensä CV:tä ei tarvitse varsinaisesti räätälöidä jokaiseen hakuun, mutta esimerkiksi avainsanoihin ja terminologiaan saattaa olla hyödyllistä kiinnittää huomiota myös CV:n sisällössä.

Työhakemuksen tavoitteena on päästä haastatteluun

Työhakemuksesi tehtävänä on saada rekrytoiva taho kutsumaan sinut prosessin seuraavaan vaiheeseen, eli todennäköisesti haastatteluun. Työhakemuksen tehtävänä ei ole saada työpaikkaa, eikä varmistaa paikkaa prosessin muille kierrokselle.

Keskity työhakemuksen kirjoittamisessa siihen, millä lunastat paikkasi prosessissa yhden pykälän eteenpäin.

Työhakemuksesi tehtävänä on saada rekrytoiva taho kutsumaan sinut prosessin seuraavaan vaiheeseen.

Miten työhakemus räätälöidään?

Räätälöity työhakemus nostaa esille erityisesti tai pelkästään ne asiat, jotka mielestäsi tukevat parhaiten valintaasi rekrytoinnin seuraavalle kierrokselle.

Työhakemuksen tehtävänä on myydä sinut ehdokkaana seuraavalle kierrokselle. Käytännössä hakemuksesi toimii markkinointikirjeenä, jolla vaikutat rekrytoijan käyttäytymiseen ja johdattelet hänet haluamaasi call to actioniin, eli haastattelukutsuun.

Jotta onnistut tässä, sinun kannattaa keskittyä siihen, miten minimoit rekrytoijan riskiä juuri sinun kohdallasi. Tämä tapahtuu kertomalla hänelle hakemuksessa asioita, joita hän sieltä etsii.

  1. Mistä tiedän, mitä tietoa rekrytoija etsii?

Hyvä työpaikkailmoitus paljastaa sinulle tämän. Huono ei, mutta silloinkin voit selvittää asian olemalla yhteydessä rekrytoivaan tahoon ja kysymällä asiaa. Rekrytoija etsii hakemuksista niitä asioita, joihin heillä on tarve. Kyseessä voivat olla yhtä lailla persoonan piirteet kuin kokemus, toimiala ja avainluvut kuin tietty osaaminen tai tietynlainen terminologia, joka kertoo asiantuntemuksesta.

Vaikka työhakemuksesi olisi omasta mielestäsi ”juuri hyvä näin”, sillä ei ole mitään merkitystä, ellet onnistu sillä vaikuttamaan rekrytoijaan. Muista, että et kirjoita hakemusta itsellesi vaan vastaanottajalle.

Etkö tiedä, miten selvität tehtäväkohtaiset odotukset? Lue tästä!

  1. Käytä silmäilyä helpottavia avainsanoja

Hakemuksen lukija käyttää tässä vaiheessa verrattain vähän aikaa hakemusten lukemiseen. Hän skannaa silmillään saapuneet hakemukset läpi ja etsii avainsanoja. Avainsanat liittyvät kohdassa yksi mainitsemiini asioihin, joita rekrytoija silmämääräisesti etsii.

Suosittelen käyttämään niitä avainsanoja ja termejä, joita rekrytoiva yritys käyttää vaikka itse olisit tottunut käyttämään samasta asiasta toista termiä. Tuossa silmäilyvaiheessa katse kiinnittyy vain täysosumiin.

  1. Korosta hakemaasi tehtävään liittyviä aikaansaannoksiasi

Tyypillisessä työhakemuksessa listataan tehtäviä ja esitetään väitteitä. Harvassa työhakemuksessa korostetaan aikaansaannoksia ja perustellaan esitettyjä väitteitä. Argumentin esittäminen ei vielä ole vähäisen rekrytointiriskin tae. Esittele vain sellaisia väitteitä, jotka pystyt perustelemaan seuraavassa lauseessa.

Väitteet pitäisi aina perustella, mutta perustele nyt ainakin ne väitteet, joilla yrität myydä itseäsi juuri tähän tehtävään.

Paras tapa perustella väite on tukea se aikaansaannoksellasi. Aikaansaannos voi olla konkreettinen työn tulos tai saavutus. Mutta aikaansaannoksen alle luen myös esimerkiksi omaa persoonaa tukevia palautteita.

Esimerkkejä:

  • Jos esität väitteen olevasi sosiaalisen median asiantuntija, voit olla varma, että rekrytoija googlaa sosiaalisen median näkyvyytesi. Tarjoa hänelle linkit niihin some-kanaviin, joissa olet läsnä ja perustele, mikä tekee sinusta mielestäsi asiantuntijan.

 

  • Jos esität väitteen olevasi sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut, perustele se esimerkiksi saamallasi palautteella tai konkreettisella esimerkillä, jossa sosiaalisuutesi nimenomaan korostuu.

 

  • Jos esität väitteen olevasi yrityksen paras myyjä, perustele se kertomalla omat myyntitavoitteesi ja tuloksesi sekä minkälaisen tuloksen sinusta seuraavat myyjät ovat onnistuneet tekemään.

Työhakemusten käsittely rekrytoijan näkökulmasta katsottuna

Viisas työnhakija miettii miten ohittaa muut hakijat prosessissa. Hän selvittää miten hän voi parhaiten auttaa ja ohjata rekrytoijaa tekemään hakijan kannalta myönteisen päätöksen. Siksi hän kiinnittää huomiota siihen, miltä rekrytointiprosessi ja työhakemusten käsittely näyttää siellä pöydän toisella puolen.

  1. Työhakemusten käsittelytavat ovat rekrytoijakohtaisia

Työhakemusten käsittelytavat ovat oikeastaan rekrytoijakohtaisia. Lisäksi ne riippuvat siitä, käsitelläänkö saapuneet hakemukset kaikki käsin vai helpotetaanko käsittelytyötä rekrytointijärjestelmällä.

Rekrytoijan roolissa voi olla yrityksen oma työntekijä toimistoassistentista rekrytoivaan esimieheen, tai ostettu apu, joka on tyypillisimmin rekrytointikonsultti. Yhteistä kaikille rekrytoijille on se, että heillä on samaan aikaan monta muutakin tehtävää työn alla kuin tämä yksi rekrytointi.

Ellei kyseessä ole ammatikseen rekrytointeja tekevä henkilö tai useiden kymmenien rekrytointien pätevöittämä esimies, yhteistä heille on myös se, että he eivät ole rekrytoinnin ammattilaisia. Siksi sinun kannattaa tehdä kaikkesi auttaaksesi rekrytoijaa valitsemaan juuri sinut.

2. Työhakemusten käsittelyaika riippuu hakemusten määrästä ja rekrytoijan muista töistä

Yleispätevällä tasolla voidaan sanoa, että hakemusten käsittelyaikataulu riippuu siitä, miten paljon hakemuksia tulee ja mitä muuta tekemistä rekrytoijalla on prosessin eri vaiheiden aikana.

Mikäli ilmoituksessa kerrotaan, että hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä, on sinun etusi lähettää hakemus nopeasti. Jos tällaista ei ole mainittu, kannattaa hakemus silti toimittaa hyvissä ajoin ennen viimeistä hakupäivää. Mitä lähemmäs hakupäivän päättymistä mennään, sitä todennäköisemmin rekrytoija on jo suunnitellut ketä hän haluaa tavata.

Miten työhakemus räätälöidään ja mitä työhakemuksen räätälöinti ylipäätään tarkoittaa?

3. Työhakemukset silmäillään

Ajattele tilannetta, jossa edessäsi on kymmeniä, jopa satoja työhakemuksia. Niiden muotokieli on hyvinkin itseään toistava. Läpiluku ei tapahdu tässä vaiheessa jokaiseen hakemukseen kunnolla paneutumalla. Läpiluku tapahtuu jokainen hakemus silmämääräisesti skannaten.

Hakemusten lukeminen on yllättävän pitkäpiimäistä puuhaa. Rekrytoijaa ilahduttaa hakemukset, jotka poikkeavat asiallisesti muista, joista voi jo saada pilkahduksen hakijan persoonasta, ja joissa on tuotu helposti luettavasti esille juuri ne olennaiset asiat, joita rekrytoija niistä etsiikin.

Mihin hakemuspinoon tähtäät omalla hakemuksellasi?

Voidaan sanoa, että 1-5 % hakemuksista kuuluu kategoriaan erinomaiset, mieleenpainuvat ehdokkaat. Hakemuksista ehkä 30% kategoriaan, joista voi heti sanoa ”ei”. Loppu on harmaata massaa, jota pitää vertailla toistensa kanssa useaan kertaan, ennen kuin on selvää, keiden kanssa mennään eteenpäin. Tämä harmaa massa on se työläin käsiteltävä.

Minusta hakemuksen tekemiseen kannattaa käyttää sen verran aikaa, että pääsisi tuohon Top 5% -kategoriaan. Saattaa nimittäin olla, että harmaassa massassa on loistoehdokkaita, mutta korkeintaan keskinkertainen hakemus ei kerta kaikkiaan auta rekrytoijaa valitsemaan juuri sinua.

Mistä tiedän, miten Top 5% -kategoriaan pääsee? Lue tästä!

Tee oman hakemuksesi lukemisesta positiivinen lukukokemus

Jokainen tuntemani rekrytoija arvioi hakemuksen tuottamaa lukukokemusta ja hakijan tilannetajua. Lukukokemuksella tarkoitetaan esimerkiksi hakemuksen ulkoasua, helppolukuisuutta ja tekstin virheettömyyttä. Tilannetajulla tarkoitetaan sitä, että hakemukseen suhtaudutaan asiaan kuuluvalla tavalla, ei vitsaillen ja hymiöillä. Sanon tämän, koska tällaisiakin tulee vastaan.

Kirjoita hakemuksesi lukijaa ajatellen. Tee kaikkesi, että lukukokemus on hänelle myönteinen. Minimoi rekrytointiin liittyvät riskit omalla kohdallasi ja tee rekrytoijalle turvalliseksi edistää prosessia juuri sinun kanssasi.There are no comments

Add yours