BTJS työnhaku

Miten onnistun paremmin työnhaussa? Laita myyntihattu päähän ja taustoita avoin tehtävä

Luulitko lukeneesi jo kaikki työnhakuvinkit? Näitä et ole vielä lukenut. Nämä toimivat, mutta sopivat vain todella hyville tyypeille. Tässä ensimmäisessä osassa paneudumme siihen, mitä tapahtuu ennen työhakemuksen kirjoittamiseen tarttumista. Toisessa osassa puhutaan hakemuksen räätälöinnistä.

Työnhakua miettivän työnhakijan ikuisuuskysymyksen tunnistat varmaan sinäkin: miten saisin mahdollisimman kehittävän, haastavan ja hyväpalkkaisen työpaikan mahdollisimman pienellä vaivalla?

Vastaus on yksinkertainen: suhtaudu työnhakuun samalla tavalla kuin hyvä myyjä suhtautuu yritysmyyntiprosessiin. Satsaa taustoittavaan työhön ja valitse huolella, mihin yrityksiin käytät aikaasi. Valitettavasti ”pieni vaiva” ei lukeudu onnistumisen yhtälöön.

Omaan napaan tuijottaminen on työnhaussa suurin virhe

Ikävä kyllä sinäkin olet syyllistynyt tähän. Me kaikki olemme. Pystyn kertomaan tämän vain siksi, että olen katsonut tätä peliä pöydän toiselta puolen 15 vuoden ajan.

Omaan napaan tuijottaminen on yleinen työnhaun ilmiö. Se ei tarkoita niinkään itsekkyyttä vaan tiedostamatonta omien tarpeiden miettimiseen keskittymistä. Työnhakijalla on selvästi tapana myös ajatella, että hänen hakemustaan käsitellään jollain lailla erillisenä ja irrallisena suhteessa muihin saman haun hakemuksiin. Tämä näyttäytyy muun muassa tuohtumuksena, kun ei saa kutsua jatkoon, vaikka minulla oli kaikki mitä pyydettiin.

Kolmas yleinen ilmentymä omaan napaan tuijottamisesta liittyy yleiseen viestinnälliseen harhaluuloon: koska minä tiedän mitä kaikkea minä osaan, taidan ja haluan tietää, kyllä se vastapuolikin osaa ne puolesta sanasta tulkita tai rivien välistä lukea.

Ei osaa. Rekrytoija ei oikeastaan edes saisi tehdä olettamuksia, jos asiaa ei suoraan esille tuoda. Mieleeni on jäänyt eräs rekrytointiprosessi, jossa hakemuksella karsiutunut hakija kertoi minulle jättäneensä tarkoituksella erään valintakriteerin kertomatta hakemuksessa. Hän halusi jättää sen haastatteluvaiheeseen. Hänelle tuli yllätyksenä, ettei sinne haastatteluvaiheeseen pääse, jos rekrytoija ei ole hakemuksessa vakuutettu riittämin.

Tiedostamattomalla oman navan ympärillä tanssimisella voi hyvin kirjoittaa ne sata työnhakemusta yhtään vastausta saamatta. Vastaavalla tyylillä toimiva myyjä voi luukuttaa vaikka maailman tappiin asti yhtään tapaamista saamatta.

Ole parempi ja suhtaudu työnhakuun myyntiprosessina

Paljastamme sinulle nyt, millä tavalla teet työnhausta itsellesi sekä miellyttävämpää että tuloksekkaampaa.

Asiakas ostaa, kun hänellä on tarve ostaa, ei silloin, kun sinulla on tarve myydä.

Ensimmäinen asia, jonka voit hyvältä myyjältä varastaa on se, että asiakas ei osta silloin, kun sinulla on tarve myydä, vaan silloin, kun hänellä on tarve ostaa. Silloinkin hän ostaa vain asioita (tuotteita tai palveluita), jotka ratkaisevat hänen henkilökohtaiset ammatilliset haasteensa, edesauttavat hänen onnistumistaan ja saavat hänet näyttämään paremmalta työyhteisön silmissä. Kyllä, näin tämä menee.

Rekrytointi noudattaa samaa kaavaa. Harvalla yrityksellä on halua rekrytoida ilman rekrytointitarvetta. Avointen hakemusten lähettely vastaa huonon myyjän summanmutikkaista soittelua. Luulet näkeväsi vaivaa, mutta todellisuudessa ammut haulikolla ilmaan.

Rekrytoinneista päättävät tahot haluavat palkata vain sellaisia osaajia, jotka vähentävät heidän stressiään, ratkaisevat heidän ongelmiaan, edesauttavat heidän omaa onnistumistaan ja saavat heidät näyttämään paremmilta työyhteisön silmissä. Kyllä, näin tämä menee. Voin vannoa, että yksikään rekrytoiva esimies ei halua riesakseen sellaista työntekijää, joka tuottaa hänelle lisää ongelmia, murhetta ja stressiä, eikä auta häntä hänelle osoitettujen tavoitteiden saavuttamisessa.

Ei ole oikeastaan väliä, onko kyseessä palkkaavan yrityksen edustaja vai palvelua tarjoava rekrytointikonsultti. Rekrytointikonsultinkin on löydettävä ehdokkaita, jotka edistävät hänen onnistumistaan asiakkaan edessä.

Sinun on siis selvitettävä mikä on rekrytoivan esimiehen todellinen tarve, eli mihin ongelmaan rekrytoinnin on tarkoitus tuottaa ratkaisu.

Harva työpaikkailmoitus kertoo sinulle tämän. Sinun on tehtävä myyrän työtä, eli kaiveltava taustoja, kysellä ja selvittää. Jos sinua ei huvita, ei kannata hakea lainkaan. On suorastaan ihme, jos hakemuksesi tullaan tässä tapauksessa noteeraamaan.

Vähällä vaivalla kirjoitetut työhakemukset on yllättävän helppo tunnistaa. Niiden sivuun siirtäminen on yllättävän vaivatonta.

Miten onnistun paremmin työnhaussa?

Miten taustoitan avoimen työpaikan?

Miten hyvät myyjät taustoittavat prospekteja, eli potentiaalisia asiakkaita? Jos sinun kaveriporukkaasi kuuluu menestyneitä yritysmyyjiä, pyydä sellainen kaveri kahville ja sparraile hänen kanssaan tätä myyntiprosessin vaihetta. Voit yllättyä, miten paljon samoja lainalaisuuksia kuuluu yrityksille kohdennettuun myyntiin.

Avoimen työpaikan prospektointiin liittyy kaksi olennaista elementtiä: toinen on pidemmän tähtäimen yleistä havainnointia ja seurantaa, toinen on nykyhetken selvittäminen.

1) Pidemmän tähtäimen havainnointi työnhaussa

Tällä tarkoitan yritysten ja toimialojen tapahtumien ja uutisten yleistä seurantaa.

Millä alalla tuntuu menevän hyvin, millä huonosti. Mitkä ovat eri alojen menestyneimmät yritykset, mitkä yritykset kovia haastajia. Valitse sellaiset toimialat, jotka sinua kiinnostavat. Valitse tutkaasi sellaiset yritykset, joiden strategia ja kulttuuri vastaa omaa luonnettasi.

Markkinajohtajat (sanotaan listan top 3 -yritykset) ovat tyypillisesti kilpailuhenkisiä, tulokseen puskevia, mittaamista ja vertailua rakastavia ja statuksesta nauttivia. Haastajat ovat tyypillisesti pienempiä ja pippurisia, yhteiseen maaliin potkivia, enemmän tiimipelaajia kuin toistensa kanssa kilpailevia. Haastajissa on myös paljon luovemmin toimivia yrityksiä: ollaan valmiita tekemään asiat vähän tai tyystin eri tavalla mihin on totuttu.

Pidemmän tähtäimen havainnointi ei ole kovinkaan aikaa vievää, kun siihen suhtautuu yleisenä päivittäisenä uutisten seuraamisena.

Mitä oikeastaan seuraan?

Seuraat tapahtumia, jotka indikoivat rekrytointitarpeita. Investoinnit, isot kasvuprosentit, kasvustrategiat, uusille markkina-alueille laajeneminen, uusien tuotteiden tai palveluiden lanseeraaminen ovat esimerkkejä uutisista, jotka indikoivat rekrytointitarpeita.

Sen sijaan YT-neuvottelut, yrityskaupat ja fuusiot, eli yritysten yhteen sulauttamiset indikoivat ensin jonkin aikaa kestävää toimintojen tehostamista ja jopa irtisanomisia ennen kasvun suunnittelua.

2) Nykytilanteen selvittäminen työnhaussa

Nykytilanteen selvittäminen liittyy yleisimmin avoimeen työpaikkaan, johon olet ajatellut hakea. Työpaikkailmoitus harvoin kertoo sinulle sen olennaisimman tiedon: millä rekrytoinnin onnistuminen mitataan. Tämä on tieto, joka sinun kannattaa kaivaa. Se kertoo sinulle kannattaako sinun hakea tehtävään ylipäätään. Jos päätät hakea, tulee hakemuksesi osoittaa, että juuri sinulla on tarjota ratkaisu onnistuneeseen rekrytointiin.

Millä rekrytoinnin onnistuminen mitataan?

Rekrytoinnin onnistuminen mitataan palkatun henkilön kyvyllä ratkoa tehtävälle ja roolille ensimmäisten 6 ja 12 kuukauden aikana asetetut odotukset.

Selvitä rekrytoivalta taholta, mitkä nämä odotukset ovat. Varaudu siihen, että et heti saa vastausta, joka sinua auttaa. Älä anna periksi. Kaiva syvemmältä. Sinun tulisi saada seuraavan tyyppisiä vastauksia:

  • ”Ensimmäisen puolen vuoden aikana odotan, että henkilö on ottanut paikkansa tiimistä”
    • Jolloin sinun kannattaa selvittää ketä tiimiin kuuluu, mitä he arvostavat kollegoissaan, miten heidän sisäinen dynamiikkansa toimii, mikä on kunkin rooli tiimissä jne.
  • ”Uudet verkkosivumme tulee olla julkaistu tämän vuoden aikana”
    • Jolloin sinun kannattaa selvittää kuka verkkosivut tekee, mikä on tähän tehtävään palkatun henkilön rooli projektissa, keitä muita projektitiimiin kuuluu, miten työ jakautuu osallistujien kesken jne.
  • ”Ensimmäisen puolen vuoden aikana täytyy saada konseptisuunnitelma kasaan, sen jälkeen kerätä tiimi ja sitten alkaa työstää suunnitelmaa”
    • Jolloin sinun kannattaa selvittää missä muodossa suunnitelma tehdään, onko käytössä jotain työkaluja, mistä tieto saadaan vai onko tiedonkeruu suunnitelmaa edeltävä vaihe jne.

Räätälöi hakemuksesi vastaamaan selvittämiäsi tehtäväkohtaisia odotuksia. Räätälöinnillä tarkoitetaan sitä, että korostat hakemuksessasi niitä asioita, joilla voit osoittaa omaavasi kykyä, kokemusta ja motivaatiota onnistua näissä nimenomaisissa tarpeissa ja odotuksissa.

Lue sarjan osa 2: Miten räätälöin työhakemukseni >>

 There are no comments

Add yours