CV-vinkit1

Työhakemusvinkit: Millainen on hyvä CV?

CV eli ansioluettelo on tärkeä osa työhakemusta. Puhuttaessa työhakemuksesta puhutaan usein kahdesta osasta: saate- eli hakemuskirjeestä sekä CV:stä, joiden tarkoituksena on työhaastatteluun pääseminen. Kirjoitimme aikaisemmin siitä, mitä tapahtuu ennen työhakemuksen kirjoittamista. Vinkkimme avoimen työpaikan taustoittamiseen löydät tästä!

Jos mielii pärjätä työnhaussa, suosittelemme myös lämpimästi työhakemuksen räätälöimistä haettavan tehtävän mukaan. Palautetaan ensin mieleen, mitä työhakemuksen räätälöinti tarkoittaa. Tarkat vinkit hakemuksen räätälöintiin löydät tästä. Ansioluettelon räätälöinnissä haettavan paikan mukaan pätevät työhakemuksen räätälöinnin perusperiaatteet.

CV :n ja työhakemuksen räätälöinnin perusperiaatteet

 

Millainen on hyvä CV?

Hyvä ansioluettelo on siis höystetty haettavan tehtävän kannalta relevantilla tiedolla. On tärkeää muistaa, että kuten työhakemus yleensä, myös CV on tarkoitettu vastaanottajaa varten, ei sinua itseäsi. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Näin hiot ansioluettelon eri osat huippuunsa!

1. Yhteystiedot

Se, että rekrytoija löytää helposti yhteystietosi, on tärkeää. Kaiken tarvittavan on hyvä olla tarjolla, jotta sen etsimiseen ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa. Laita tiedot heti dokumentin alkuun ylimmäksi.

2. Tietojen relevanttius ja järjestys

Kirjoita työkokemuksestasi kertovat tiedot aikajärjestykseen aloittaen kaikkein tuoreimmasta työpaikastasi. Lisää ainoastaan tiedot haettavan paikan kannalta olennaisista työpaikoista. (Tämä tarkoittaa, että kannattaa punnita kriittisesti, kertoako ruohonleikkaajan kesätyöstä vai ei.) Kerro jokaisen tehtävän kohdalla, mitä haettavan tehtävän kannalta olennaista osaamista tarttui mukaasi kyseisestä tehtävästä.

Myös koulutuksesta ja muista projekteista kannattaa kirjoittaa samaan malliin. Riippuen työnantajasta myös hyvän koulumenestyksen avaaminen saattaa olla hyvä idea. Löytyykö sinulta lisäksi harrastuksia, joissa olet oppinut haettavan paikan kannalta tärkeää osaamista? Älä ole turhan vaatimaton, sillä tällaiset tiedot kertovat paljon kiinnostuksestasi ja motivaatiostasi aihetta kohtaan. Muista, että lukija ei osaa lukea rivien välistä, jos jätät jotakin oleellista kertomatta!

Dokumentin alkuun on hyvä kirjoittaa myös ytimekäs tiivistelmä, jossa kerrot itsestäsi, asenteestasi, osaamisestasi ja kiinnostuksenkohteistasi haettavaa paikkaa silmällä pitäen.

CV vinkit

Tältä voisi näyttää CV:n ensimmäinen sivu: tärkeimmät tiedot on esillä silmäiltävästi ja selkeästi. Hyvä ja helppokäyttöinen ohjelma tyylikkään ansioluettelon tekoon on Canva.

3. Pituus

Ansioluettelon pituuteen kehotamme suhtautumaan samalla kriittisyydellä, kuin hakemuskirjeenkin pituuteen: jos tiedot ovat relevantteja, pituudella ei ole suurta merkitystä. Yleensä hyvä nyrkkisääntö on 1-2 sivua. Älä kuitenkaan tiivistä liikaa ajatellen jättäväsi tiettyjä tärkeitä asioita kerrottavaksi vasta haastatteluvaiheessa; tämä saattaa maksaa sinulle koko haastatteluun pääsyn!

4. Kuva

Kuva ei ole pakollinen, joskin sillä on merkitystä. Huonosta ja epäammattimaisesta kuvasta seuraa vain huono vaikutelma. Jos päätät liittää kuvan, huolehdi, että se on hyvä ja laadukas. Hyvä valaistus, iloinen ilme sekä olemus kuin työhaastatteluun menijällä ovat hyvän CV-kuvan tunnusmerkistöä.

5. Edustava ja silmäiltävä ulkonäkö

CV:n edustavaan ja silmäiltävään ulkonäköön kannattaa panostaa jo ihan siitä syystä, että moni tekee päätöksen tekstin lukemisesta silmäilyn perusteella. Valitse siis CV:si fontiksi silmäiltävä, selkeä ja tarpeeksi suuri tekstityyppi. Hahmottele eri osiot selkeiksi kokonaisuuksiksi ja asettele sellaiset tiedot, kuten työkokemus ja koulutus ajankohtineen taulukkomaiseen muotoon.

Mieti, mitkä voisivat olla haettavan tehtävän kannalta olennaisia, osaamista kuvaavia hakusanoja, joita lukija saattaa hakemuksestasi silmäillen etsiä. Näitä on useimmiten mainittu työpaikkailmoituksessa. Tuo tällaiset hakusanat, kuten vaikkapa tietyn ohjelmistokielen osaaminen selkeästi esille. Käytä CV:ssä sellaisia termejä, joita työnantajayritys itsekin käyttää.

Tallenna dokumentti PDF-muodossa, jotta se näyttää vastaanottajalla samalta, kuin sinun näytölläsi.

Hyvänä vinkkinä ehdotamme vielä, että annat jonkun toisen lukea CV:si ennen lähettämistä. Liitä taustoitettu ja räätälöity hakemuskirjeesi mukaan ja työhakemuksesi on valmis.

Millainen on hyvä CV?

Kokeilisitko tehdä video-CV:n? Erityisen hyvin erilaiset luovat keinot sopivat, jos olet hakemassa vaikkapa digitaaliseen markkinointiin liittyvää paikkaa tai muuta visuaalista silmää vaativaa työtä. Visuaalisen ja napakan video-CV:n tekoon sopiva ohjelma on esimerkiksi Rawshorts.

Onnenpotkuja työnhakuun!

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Henkilöbrändäys työnhaun tukena

Henkilöbrändäys somessaThere are no comments

Add yours